Det är med en känsla av att återse en gammal vän som jag åter hamnat i den gigantiska värld som Discworld MUD erbjuder. Smått vilsen efter alla år sitter jag med konstant känsla av deja vu. Det är verkligen en värld som gör Terry Pratchett rättvisa.

För den som inte vet vad en MUD är så står det för Multi User Dungeon och är kortfattat ett MMO i textbaserad form. Mer ingående är det föregångaren till dagens stora MMO’s som World of Warcraft och liknande. Nästan alla bakom dessa MMO’s började  med att spela MUD. Tänk er (ni som är gamla nog att minnas) textbaserade spel som Zork men i realtid och mycket mer som går att göra samt att du inte spelar själv, hela världen är befolkad av massor av andra spelare.

Det är fantastiskt roligt om man orkar engagera sig. Att spela i textform känns helt naturligt efter ett tag och då allt sköts i textform känns det helt naturligt att skriva med andra spelare då du inte behöver hoppa mellan tangentbordet och styrdosan.

Discworld MUD är en av de största MUD’s jag sett någonsin. Det finns en hel drös med olika MUD’s med olika sätt att fungera och en hel del av dem har fler spelare men inte lika storslagen värld. Discworl MUD har mer än en miljon olika ställen att besöka och ett erfarenhetssystem som låter dig stiga i nivå obegränsat.

Ska bli kul att försvinna in i denna värld åter igen. Humorn, platserna, folket och händelserna från Pratchett’s alla böcker om skivvärlden finns med. MUD’en har t.o.m. en gg i tiden fått besök av Pratchett själv som gav sitt godkännande av allt. Inte dåligt betyg.

För den som vill testa så föreslår jag MUD-programmet MUSH ihop med Discworlds plugins för att lättare komma in i det då den erbjuder en karta som visar var du befinner dig (det fanns inte när jag spelade första gg och är en sjukt stor hjälp) samt kan visa hälsa, erfarenhet, chat etc i egna fönster.
Ladda ner MUSH-klienten med plugins direkt här och bara packa upp och kör.
http://quow.co.uk/MUSHclient.zip

För den som undrar mer över Discworld MUD föreslår jag ett besök på deras officiella sida:
http://discworld.starturtle.net/lpc/