Android: Nintendo 8-bitars (NES)

Lite försnack

8-Bitars Nintendo hör till de system som dels är lättast att emulera på de flesta system och som dels är mest emulerat av flest människor (huvudsakligen för att det är så lätt).

På android finns det en mängd olika  emulatorer som klarar av att emulera NES helt ok. Vissa bättre än andra. Hur du väljer att emulera ett NES och med vilken emulator är egentligen upp till hur du ska använda det och vilken smak du har.

Det finns emulatorer som startar snabbt som attan, låter dig köra ladda in ett spel (som du dock måste få tag på själv först) och bara kör igång. På skärmen visar det kontrollerna för att styra i spelet som du använder med touch, vanliga vita knappar och styrspak, väldigt rent. Sen finns det andra som kan bli visad till en mapp med alla NES-spel, lägger upp dem i en fin lista, laddar in omslagen för varje spel, ibland ihop med information om spelets historia etc och ligger sen där snyggt och prydligt så du kan bläddra bland spelen på ett trevligt sätt och välja vilket av dem du vill spela. När du väljer ett spel ploppar det upp en kopia av NES handkontroll som du med touch använder för att styra och du kan konfigurera en trådlös handkontroll att styra med istället om du vill det (en Xbox handkontroll fungerar ypperligt att koppla till en mobil eller platta som kör android). Sen finns det en mängd emulatorer där emellan.

Själv föredrar jag en emulator som låter dig ändra utseendet och inställningarna en del, men som framförallt låter dig starta ett spel direkt utan att vara tvingad att gå genom emulatorns egna gränssnitt. Detta för att när jag emulerar spel på min mobil och platta så har jag flera olika konsoler som emuleras och jag föredrar att starta upp det så snyggt som möjligt och använder mig då av en frontend. En frontend är egentligen ingen emulator i sig själv utan låter dig visa varje konsols spel snyggt med namn, bild och info mm. och låter dig bläddra mellan varje konsol och varje spel per konsol på ett trevligt sätt som ser redigt bra ut. När en sen startar t.ex. ett NES-spel i en frontend så laddar den in rätt emulator och säger till den att starta spelet man valt. Inte alla emulatorer stödjer detta och om stödet saknas kommer du från frontend gå in i emulatorns gränssnitt och behöva välja spelet där istället, vilket förstör mycket av vitsen med att ha en frontend.

 

Emulatorn

När det kommer till NES-emulator på Android så är min klara favorit NES.emu då den är supersnabb, har en hel del inställningar men inga som egentligen behöver röras. Kontrollerna som visas på skärmen är väldigt basic och inte där för att se bra ut, men gör det de ska och då jag ändå oftast kör med en xbox-kontroll så spelar det ingen roll. Det är en emulator för NES som funnits i över 10 år och fortfarande aktivt uppdateras för att fungera på så många olika mobiler/plattor som möjligt. Och med tanke på min syn på frontends så kan man självklart ladda in spel direkt utan att gå via emulatorns gränssnitt.

Emulatorn har klarat varenda NES-spel jag slängt in i det utan minsta problem. Det går att ställa in kvalitén på bilden, ljudet mm. och det går att välja om man vill köra det i PAL eller NTSC. Då det är NES den emulerar krävs det en riktigt långsam telefon eller platta för att inte kunna köra med allt på bästa kvalité.

Det enda negativa jag kan komma på med den här emulatorn är egentligen bara att den inte är gratis.

NES.emu
NES.emu
Developer: Robert Broglia
Price: 30,00 Dkr

För den som bara vill testa och leka med emulering i android och inte känner att det är värt ännu att lägga ut pengar på en emulator så finns det ett helt ok gratis alternativ (eller ja, det finns en massa gratis alternativ). Denna är inte fylld med en bunt reklam som många andra gratis varianter och gör också hyfsat det den ska. Denna kan läsa in alla spel i sitt eget gränssnitt så länge som man lägger det i rätt katalog (games i root). Denna har även stöd för att köra SNES-spel (Supernintendo) så om du planerar att köra även SNES-spel som NES-spel så kan du minska antalet emulatorer du behöver genom att köra dem båda med denna.

John NESS
John NESS
Developer: John emulators
Price: Free

 

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments